info@verstedelijkingsalliantie.nl

Afgelopen maand was het weer zo ver: 13, 14 en 15 juni 2023 stonden we met onze stand op de beursvloer van Provada in de RAI Amsterdam. Heb jij het gemist of wil je terugblikken op deze mooie dagen? Je leest er alles over in onze dagverslagen!

Dag 1: opening en focus op betaalbare woningen

Op dag 1 gingen we van start met minister Hugo de Jonge, die rond 10.15 uur de bel luidde en de beursvloer op de Provada in de RAI Amsterdam opende. De mensenstroom kwam al snel op gang en onze stand werd goed gevonden. De vraag die deze dag centraal stond was: “Hoe zorgen wij voor voortgang in het bouwen van betaalbare woningen?” De glazen pot met suggesties van bezoekers was goed gevuld met briefjes.

Fleur Spijker, wethouder van Gemeente Leiden, sprak vervolgens met ontwikkelaars over het Leiden Bio Science Park. Na de lunch werd de 'meet en greet' met samenwerkingspartners van Ontwikkelcombinatie Schieveste (OCS) over de voortgang woningbouw op Schieveste in Gemeente Schiedam druk bezocht. Wethouder (en onze vice-voorzitter) Julius Terpstra van gemeente Leiden sloot de middag af. 

PR1 

Dag 2: nieuwe projecten in het teken van de energietransitie

Deze tweede dag van de Provada stond in het teken van de energietransitie in bebouwde omgeving. Er werd kennis gedeeld over de energietransitie en verteld over de mooie projecten van de Verstedelijkingsalliantie. 

Eén van deze projecten is het Energiepark in Gemeente Leiden. Wethouder Yvonne van Delft en projectontwikkelaars en Steenvlinder legden aan de hand van de maquette uit wat er gaat gebeuren. Tussen de Leidse grachten en rondom de iconische energiecentrale wordt een hele nieuwe stadsbuurt ontwikkeld. Hier komen onder andere woningen, een bedrijfsverzamelgebouw en een stadspark. 

Wethouder Julius Terpstra tekende een samenwerkingsovereenkomst met VORM Holding voor Project Lorentshof fase 2. Een project waar woningen gebouwd gaan worden in Professoren- en Burgemeesterswijk in Gemeente Leiden.

Gemeente Schiedam vertelde ons alles over het project in de Van Deventerdriehoek. Het gebied (Glasbuurt 2) maakt onderdeel uit van Nieuw-Mathenesse. Er is in Glasbuurt 2 ruimte voor ongeveer 500 woningen en 1.400 m2 geschikt voor werken. De planning is nu om in het vierde kwartaal van 2023 het gebied via een tender aan te bieden. Ontwikkelaars: houd TenderNed in de gaten dit najaar!

 PR2.3

Dag 3: studenten, SchieDistrict en afsluitende borrel

Op de laatste dag op de Provada is er altijd extra aandacht voor studenten. We hebben mooie functies beschikbaar in het ruimtelijke domein bij de verschillende gemeenten. Wie weet zijn we die toekomstige collega al tegen het lijf gelopen op de beurs!  

Ook presenteerde projectmanager Liesbeth Roeles de plannen in het SchieDistrict in Gemeente Schiedam. Hierbij draait het allemaal om het beter benutten van de ruimte die er is. Het belooft een innovatief, duurzaam en toekomstbestendig bedrijventerrein te worden. 

Onze voorzitter Robert van Asten (wethouder Gemeente Den Haag) pakte aan het einde van de middag de microfoon om de afsluitende borrel in te luiden. Jelle van Baalen opende de gin-bar en serveerde heerlijke gin-cocktails.

 We kijken terug op een geslaagde Provada dit jaar!

PR3.2